Problém so žltnutím zubov má asi každý. Pre niekoho je udržať si žiarivý chrup náročnejšie, niekomu to ide ľahšie, ale každý by mal dbať na určité zásady, vďaka ktorým starostlivosť o zuby nebude až taká náročná. Ktoré sú to?

Oslnivý úsmev je dobrou vizitkou – čo robiť, aby vaše zuby boli stále žiarivo biele?
(zdroj: unsplash.com)

Príroda dokáže pomôcť aj v tomto prípade

Možno by ste to práve kvôli výraznej žltej farbe nepovedali, ale vynikajúcim prírodným prostriedkom na bielenie zubov je kurkuma. V tomto obľúbenom korení, ktoré sa často používa aj v liečiteľstve, si jednoducho otrite kefku a tou si očistite zuby. Po piatich minútach si ich opláchnite a vyčistite bežnou zubnou pastou. Rovnakým prírodným bielidlom sú aj jahody – stačí, ak ich roztlačíte, nanesiete na zuby a podobne ako kurkumu po piatich minútach spláchnete bežnou zubnou pastou. Nečakajte však zázraky – prírodné bielidlá nedokážu zuby vybieliť o viac odtieňov, použite ich skôr, ak sú vaše zuby iba jemne zažltnuté.

Ak kurkuma, jahody ani ocot nestačia

Jablčný ocot namiesto ústnej vody? Prečo nie! Rozmiešajte 2 lyžičky v 200 ml vody a touto zmesou kloktajte dvakrát denne. Pozor na presné množstvo octu – väčšie môže naopak vašej sklovine uškodiť. Ak sú tieto prírodné spôsoby pre vás neúčinné, vyskúšajte bieliace pásiky. Zoženiete ich cca v cenovej relácii 60 eur, čo nie je až také strašné. Približne päťkrát drahšie, ako bieliace pásiky, vás vyjde bielenie priamo u zubára, lepšie povedané dentálneho hygienika. Bieliť sa dajú len vlastné zuby – v prípade, že máte zubnú náhradu, korunky alebo výplne, dostanú sa maximálne na svoju pôvodnú farbu.

Jedzte vláknité ovocie a zeleninu

Určite viete, že pri všetkom, čo sa týka zdravia, je dôležitá prevencia. V prípade, že ste už aj investovali do bielenia zubov u lekára, je o to dôležitejšie, aby ste si výsledný efekt čo najdlhšie udržali. Jednou z možností je bieliaca pasta, ktorú dnes nájdete v každej drogérii. Rovnako odporúčame konzumovať potraviny, ktoré pomáhajú uchovávať si zuby biele. Sú to napríklad karfiol, zeler, syr či jablká. Všeobecne platí, že potraviny, ktoré treba rozžuť, udržiavajú zuby biele a tkanivo ďasien zdravé.